IMG_3481

Učenicima OŠ Turanj predstavljen projekt aglomeracije Karlovac-Duga Resa i njegov značaj za čistije vode i okoliš

Povodom Svjetskog dana voda, predstavnici Vodovoda i kanalizacije Karlovac posjetili su danas OŠ Turanj gdje su s učenicima 3.A i 4.A razreda razgovarali o pitkoj i otpadnim vodama, važnosti očuvanja okoliša i zaštite voda. Tom prigodom, održana je i prezentacija kojom je učenicima na jednostavan način predstavljen projekt Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac-Duga Resa. Dodatno, istaknuta je i važnost izgradnje nove vodoopskrbne i kanalizacijske mreže te njezine koristi za čistije vode i okoliš.

Učenici su aktivno sudjelovali u druženju te pokazali koliko vole vodu, koliko im je ona važna kao najzdravije piće te na koji način brinu o svom okolišu. Pritom su i odraslima, svojim crtežima poslali važne poruke što se smije, a što ne bacati u odvode te općenito što je najvažnije u brizi za očuvanje voda i okoliša. Za svoje zalaganje nagrađeni su edukativnim brošurama i promotivnim materijalima projekta aglomeracije Karlovac-Duga Resa.

Podsjetimo, projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture Aglomeracije Karlovac-Duga Resa“ drugi je veliki komunalni projekt u Karlovcu, financiran sredstvima Europske unije,  čijom se provedbom, kroz širenje sustava odvodnje otpadnih voda i obnovu vodoopskrbne mreže na području aglomeracije Karlovca i Duge Rese želi dodatno unaprijediti kvaliteta usluge, zaštita okoliša te tako podići kvalitetu života stanovništva na ovom području.

Projekt je vrijedan 413,4 milijuna kuna. Prihvatljivi troškovi su 330,7 milijuna kuna od čega 227,4 milijuna kuna čine bespovratna EU sredstva. Preostalih 103,2 milijuna kuna u projektu osigurava Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode (svatko po 41,3 milijuna kuna) te jedinice lokalne samouprave (20,6 milijuna kuna).

Podijeli članak

Share on facebook
Share on twitter
Share on email