769803F5-0171-4B47-B013-026CE508BA6C

PROBNI RAD POSTROJENJA ZA SOLARNO SUŠENJE MULJA

Započeo je probni rad postrojenja za solarno sušenje mulja, vrijednog 2 milijuna €, čija je izgradnja sufinancirana sa 68 % iz Kohezijskog fonda EU.

Ovo je prvo postrojenje u RH za solarno sušenje mulja takvog oblika i na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda veličine i stupnja kakav je UPOV Grada Karlovca i Duga Rese.

Na današnjoj konferenciji za medije direktorica Vodovoda i kanalizacije Katarina Malenica podsjetila je kako je karlovački put ka zelenom i održivom počeo kroz ISPA projekt, prvi komunalni projekt u RH sufinanciran sredstvima EU, zahvaljujući kojemu se otpadne vode pročišćavaju više od desetljeća i na taj način čuvaju rijeke i okoliš.  Istaknula je kako je aglomeracija nastavak ISPA projekta, gdje se kroz 6 grupa radova gradi nova infrastruktura usmjerena na podizanje kvalitete usluga, očuvanje vode i okoliša.

“Postrojenje za solarno sušenje mulja vrijedno je 2 milijuna eura, EU ga sufinancira sa 68 % te predstavlja korak naprijed za našu tvrtku kada je u pitanju zbrinjavanje mulja” – istaknula je Malenica.

Voditelj uređaja za pročiščavanje otpadnih voda Dario Štefanac pojasnio je kako će se putem solarnog sušenja mulja njegov volumen smanjiti 3 do 4 puta, a time i troškovi njegova zbrinjavanja, koje se provodi strogo prema zakonskoj regulativi. Naveo je i jednu zanimljivost: ovo je jedino takvo postrojenje koje je obloženo posebnom vrstom folije, a istom je natkrivena nadaleko poznata Alianz arena u Münchenu. Također, osvrnuo se na budućnost: u tijeku je projektiranje sunčane elektrane, a provest će se i studijska analiza za unaprjeđenje postupaka obrade mulja. Cilj je ugradnja kogeneracije uz proizvodnju električne i toplinske energije te toplinska obrada mulja za veću produkciju bioplina i dodatno smanjenje količine mulja. Sve to ide u pravcu postizanja energetske neovisnosti pročistača otpadnih voda.

Gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić naglasio je kako je zbrinjavanje mulja, odnosno otpada ulaganje u budućnost, kao i cijeli projekt aglomeracije. U tom smislu, pozvao je građane na nastavak suradnje i strpljenja, dok traju radovi.

Podijeli članak

Share on facebook
Share on twitter
Share on email